poke bowl
Ongecategoriseerd

Zelf poké bowl maken

De poké bowl is een hit! Traditioneel is poké bowl een Hawaïaans gerecht. Het combineert alle heerlijke aspecten van sushi, met een aantal moderne smaken. Zout, zoet en pittig… het is de ideale umami-maaltijd! De poké bowl is geschikt voor iedereen. Je kunt hem namelijk klaarmaken met vlees of vis, maar ook glutenvrij, zuivelvrij en vegetarisch. Er zijn enorm veel smakelijke combinaties die je kunt maken met een zo’n bowl. Dat maakt het een veelzijdig gerecht. Poké bowl is eenvoudig zelf te maken door verschillende ingrediënten te mixen en matchen. Zo geniet je thuis ook van je eigen homemade poké bowl en hoef je hem niet meer alleen in een restaurant te bestellen.

Wat is een poké bowl?

De poké bowl is momenteel een echte food trend. Poké betekent in het Hawaïaans ‘snijden’. In feite is het sushi, maar dan met alle losse ingrediënten in een kom (bowl). Het is een mooi en kleurrijk gerecht om te zien. Het smaakt heerlijk, is relatief eenvoudig te maken en heel gezond! Poké bowls bevatten tal van viamines zoals D, C, ijzer, zink, magnesium, kalium en wanneer je hem met vis klaarmaakt ook omega-oliën.

Poké bowl thuis maken

Een fantastische poké bowl moet er net zo goed uitzien als dat hij smaakt. Het draait bij dit gerecht om de juiste balans tussen smaak en textuur. Zorg er dus voor dat je iets romigs, knapperigs, vers, zouts en zoets toevoegt. Met onderstaande ingrediënten maak je een poké bowl van restaurant kwaliteit!

De basis van een poké bowl

Je kunt kiezen uit diverse basissen voor je bowl, rekening houdend met eventuele dieetwensen. Denk aan jasmijnrijst, sushirijst, bruine rijst, wilde rijst, bloemkoolrijst, couscous, quinoa, noedels of groentenoedels. Houd bij het kiezen van je basis rekening met je toppings. Zo blijven de smaken harmonieus in balans.

zalm poke bowl

Kies je eiwit

Wil je een klassieke poké bowl maken? Kies dan voor verse rauwe vis zoals tonijn, zalm of forel. Let op bij het kiezen van vis; deze moet echt vers zijn en geschikt zijn om rauw te eten. Je kunt het in blokjes of reepjes snijden. Je kunt ook kiezen voor garnalen, krab, sint-jakobsschelpen, biefstuk, kip of ei. Liever een veganistische of vegetarische optie? Je kunt in dat geval ook kiezen voor paddenstoelen, tofu, tempeh, edamamebonen, kikkererwten of andere bonen.

Kies je dressing

Als je een dressing kiest, houd dan rekening met de andere ingrediënten die je gebruikt. De dressing mag niet overheersen en dient als een aanvulling van het gerecht.

Geschikte dressings/sauzen voor je bowl zijn:

  • Misosaus
  • Ponzusaus
  • Srirachasaus
  • Sojasaus
  • Teriyakisaus
  • Zoete chili
  • Wasabi aioli
  • Sesamolie
  • Mayonaise
  • Limoensap
  • Rijstazijn

Kies je groenten en garnituren

Hier kun je lekker mee los gaan. De keuze is namelijk eindeloos. Ga voor ingrediënten die je heerlijk vindt en maak je bowl helemaal eigen.

Vers fruit en groenten
Probeer gesneden avocado, taugé, radijs, ananas, edamamebonen, geraspte wortel, rode biet, komkommer, paddenstoelen, paprika of gember.

Noten en zaden
Kies voor amandelen, macadamianoten, geroosterde pinda’s of geroosterde sesamzaadjes.

Uien
Een prima smaakmaker! Kies voor gewone ui, rode ui, bosui of gebakken sjalotjes.

Zeewier
Geef je bowl een fris accent met norivellen of zeewiersalade.

Combinaties ter inspiratie

vegan poke bowl met tofu

Enigszins overweldigd geraakt door de vele ingrediënten waaruit je kunt kiezen voor je bowl? Dat kan ik begrijpen. Probeer in dat geval onderstaande combinaties uit. Je hoeft alleen nog maar de ingrediënten in huis te halen en je maakt in een handomdraai je eigen verse poké bowl klaar.

Hawaïaanse bowl met tonijn
De basis voor deze traditionele poké bowl is sushirijst met verse tonijn, bosui, sojasaus, sesamolie en knoflooksaus. Je garneert hem met sesamzaadjes voor een lekkere crunch.

Pittige zalm-avocado bowl
Rauwe zalm in blokjes of dunne plakjes gesneden, vermengd met sojasaus, chili- en knoflookolie, sesamolie en srirachasaus. Dit alles leg je op een basis van rijst. Voeg gemalen sesamzaad en cashewnoten toe en garneer met verse, romige avocado.

California poké bowl
Een draai aan de klassieke favoriet! Krabpoten, avocado, tonijn en bosui. Gegarneerd met pittige mayonaise en zeewier maak je van deze bowl een California roll sushi, maar dan in ‘losse onderdelen’!

Poké bowl met avocado en edamamebonen
Een vegetarische optie met edamamebonen, bosui, sojasaus en sesamolie. Breng hem op smaak met wat zout en chilipeper en garneer met knapperige norivellen en ingelegde gember.

Shiitake-paddenstoelen bowl
Nog een prima optie voor vegetariërs; limoen, knoflook, gember en chili gecombineerd met sesamolie en sojasaus om de verse shiitake-paddenstoelen in te marineren. Voeg stevige tofu toe voor extra eiwitten en serveer met bruine rijst, gegarneerd met verse chili en muntblaadjes.

Tofu poké bowl
Deze vegan bowl maak je klaar met bruine rijst, tofu, rode biet, radijs, gerpaste wortel, rijstazijn, mirin en sesamolie. Lekker met wat nori en zeewier cracker!

E hauʻoli i kāu ʻai! (Eet smakelijk!)

Heb je zin gekregen om bowl te maken? Super! Ik ben zelf dol op poké bowls. Vooral om het feit dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt elke keer weer een nieuwe variant klaarmaken. De kleurencombinatie zien er ook prachtig uit in zo’n kom. En daarnaast is het heel gezond! Ben jij ook zo verzot op poké bowl? Ik ben heel benieuwd naar jouw bowl creatie! Deel je hem in de comments hieronder? Dat zou ik heel leuk vinden!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: