Zelf de lekkerste kaasplank maken

Een kaasplank doet het goed bij elke gelegenheid; een picknick, verjaardagsfeestje, meidenavond, vakantie, met feestdagen of als je gewoon een avondje visite krijgt. Ik vind kaasplankjes er altijd fantastisch uitzien. Als echte kaasliefhebber ga ik er al snel van watertanden. Het leuke van zelf een kaasplankje maken vind ik toch wel het samenstellen. Bovendien heeft een kaasplank voor elk wat wils. Naast diverse soorten kazen kun je de kaasplank vullen met andere hartige en zoete snacks. Of wat dacht je van crackers en vleeswaren? Een goede kaasplank heeft van alles wat.

Ergens op een terras neerstrijken en een kaasplankje bestellen is zo gedaan. Maar het is ook leuk om thuis zelf een kaasplank te maken! Ga je voor een rustige kaasplank of wil je juist een luxe kaasplank maken? Zelf een mooie kaasplank samenstellen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen even weten welke kazen, vleeswaren en ander lekkers het meest geschikt zijn voor een kaasplank. Met de tips in dit blogartikel ben jij straks een echte kaasplank-pro!

De basis: een ‘plank’ voor je kaasplank

Persoonlijk vind ik een kaasplank van hout of leisteen het mooist qua presentatie. Maar dit zeker geen vereiste. Heb je nog geen houten of leistenen plank die je kunt gebruiken voor je kaasplank? Je hoeft echt niet meteen naar de winkel te rennen; een simpele schaal van keramiek, porselein of roestvrij staal voldoet ook prima. Een snijplank, groot bord of een bakplaat zijn ook geschikt. Zolang het maar plat is! Een kaasplankje kan rond, ovaal, vierkant of rechthoekig zijn. Je kunt een enkele grote plank gebruiken of juist kleinere plankjes bij elkaar groeperen.

Begin met schaaltjes

Het is verstandig om te beginnen met de grotere items op je kaasplankje. Ik start eigenlijk altijd met wat schaaltjes of kommetjes. Hier doe ik dips of kleine etenswaren in zoals olijven. Ik vind een paar mooie schaaltjes altijd heel leuk breken op een kaasplank.

Het hoofdingrediënt: kaas!

Tegenwoordig zijn in de supermarkt een heleboel soorten kaas verkrijgbaar. Veel supermarkten hebben een aparte kaasafdeling waar je naast plakken of stukken kaas voor op brood ook voor speciale kazen kunt slagen.

Wil je echt een indrukwekkende selectie kazen op je kaasplankje? Ga dan naar een kaaswinkel of kaasboer met kaasspecialiteiten. Dat is ook handig wanneer je weinig verstand hebt van kaas. De medewerkers van een kaaswinkel kunnen je dan adviseren en helpen met het kiezen van goede kazen voor je kaasplankje. Vaak is het ook mogelijk om even te proeven voordat je de kaas koopt!

Probeer een mooie variatie van verschillende smaken en texturen samen te stellen.

Hoeveel kazen moeten er op een kaasplank?

Drie soorten kaas is meestal genoeg voor je kaasplank. De grootste kaasplank die ik heb gemaakt bestond uit vijf kazen, maar die was wel enorm groot. Prima als je een groot gezelschap over de vloer krijgt, maar dit is eigenlijk wel de max. Bij het kiezen van de kazen kun je verschillende kanten op. Niet iedereen is dol op alle soorten kaas. Met wat mildere kazen zoals geitenkaas, brie of Gruyère zit je altijd wel goed. Bestaat je gezelschap uit mensen die niet bang zijn om nieuwe smaken te ontdekken? Dan kun je gerust kiezen voor scherpere kazen zoals ‘stink’ (blauwschimmel)kazen -denk aan Danish Blue, Roquefort of Stilton- of kaassoorten met gewassen korst.

Welke soorten kaas zijn geschikt?

Ik vul mijn kaasplank graag met verschillende vormen en texturen kaas. Zachte kazen zoals brie, Camembert en geitenkaas zijn eenvoudig te serveren; die kun je kant-en-klaar- op je kaasplank leggen. Harde kaassoorten zoals Cheddar, Manchego of Parmezaanse kaas snijd ik meestal van te voren in plakjes of blokjes. Die kun je eenvoudig stapelen waardoor er meer ruimte overblijft op de kaasplank. Bovendien is de kaas dan ook makkelijker te pakken en ziet je kaasplank er interessanter uit dankzij de verschillende vormen. Harde kaas kan lastig te snijden zijn en het is niet de bedoeling dat je gasten moeten ‘hakken’ om er een stukje vanaf te krijgen.

Wanneer serveer je de kaas?

Kaas moet je op kamertemperatuur serveren. Dan komen de smaken het meest tot zijn recht. Haal de kazen 30 minuten voordat je de kaasplank serveert uit de koelkast.

Kaasplank messen

Speciale kaasmessen zijn heel handig. Je kunt een apart mes gebruiken voor elke soort kaas die op je kaasplank ligt. Je legt de messen er gewoon bij op de kaasplank, dan kan iedereen zelf een stukje afsnijden. Heb je geen speciale kaasmessen? Je kunt ook vooraf wat kleine stukje kaas snijden met een ander soort mes. Dan kunnen je gasten gewoon een stukje kaas pakken.Voor de zachtere, smeerbare kazen is het wel handig om er een simpel mes bij neer te leggen.

Voeg vleeswaren toe, maar overdrijf het niet

 

 

Vleeswaren laten zich goed combineren met kazen. Maar pas wel op dat je niet overdrijft met vlees; kaas is tenslotte het hoofdingrediënt en daar wil je het vlees niet mee laten concurreren.

 

Zelf voeg ik graag salami, prosciutto, chorizo of pancetta toe.

 

Je kunt de vleeswaren op verschillende manieren presenteren. Zo kun je ze simpelweg stapelen, uitspreiden in een lijn of in een halve cirkel (die laatste is mooi om te doen bij ronde kaasplanken) of vouwen in mooie, speelse vormen. Door het vlees in vormen te vouwen nemen ze minder ruimte in. Zo kun je vleeswaren in een driehoekje vouwen of dubbelvouwen en vervolgens oprollen tot een kegelvorm. Worst snijd je ietwat schuin door om vervolgens mooi uit te waaieren.

Brood en crackers voor de knapperigheid

Een lekkere baguette of stokbrood mag niet ontbreken. Snijd het brood in plakjes en leg deze op de kaasplank. Je kunt er eventueel voor kiezen om het brood apart in een schaal te serveren als het teveel ruimte inneemt op je kaasplank. Crackers zijn ook onmisbaar op een kaasplank en verkrijgbaar in verschillende vormen en texturen. Meestal varieer ik met crackers die lekkere zaden bevatten, crackers met olijfolie en zout en een wat dunnere, basic cracker. Broodstengels zijn ook een leuke afwisseling.

De finishing touch

Geef je kaasplank de finishing touch met extra ingrediënten! Met deze extra’s vul je de laatste gaten in je kaasplank op. Niet alleen lekker, maar het geeft je kaasplank ook een luxe uitstraling als deze rijkelijk is belegd. Toch nog wat ruimte over op je kaasplank? Wat blaadjes sla zoals rucola maken de presentatie helemaal af.

Voeg hartige ingrediënten toe

Een kaasplank maak je af met wat olijven, mini-augurkjes, geroosterde paprika, tapenade, kruidenboter, nootjes en sausjes zoals mosterd. Wat nootjes betreft zijn bij mij walnoten, amandelen of cashewnoten favoriet! 

Voeg zoete ingrediënten toe

Zoetigheid mag ook niet ontbreken! Zoetigheid kun je toevoegen in de vorm van dips zoals honing (of honingmosterdsaus), jam, chutney of door gekonfijte noten of (gedroogd) fruit. Op deze manier kun je ook een seizoengebonden thema creëren voor je kaasplankje. Serveer dips altijd in een schaaltje of kommetje en giet deze niet van te voren over de kaas; zo kunnen je gasten zelf kiezen welke dips ze met welke kaas willen combineren.

Volg je gevoel

Je hoeft bovenstaande richtlijnen niet strikt te volgen. Het zijn geen keiharde ‘regels’ om een lekkere kaasplank samen te stellen. Stel je kaasplank samen zoals jij dat wilt en experimenteer gerust. Ik ben heel benieuwd naar jullie kaasplanken! Ik zou het leuk vinden als je een foto maakt van je kaasplankje en die met mij deelt. Eet smakelijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: