Shakshuka: snel, simpel en lekker!

Shakshuka (of shakshouka) is een gerecht dat oorspronkelijk uit Tunesië komt. Het wordt echter geserveerd in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het gerecht bestaat uit gepocheerde eieren in tomatensaus met ui, paprika en lekker veel kruiden. Je kunt dit gerecht eindeloos variëren door andere kruiden te gebruiken of door vlees en/of kaas toe te voegen. Zo kun je shakshuka mild bereiden of juist lekker pittig. Traditioneel wordt dit gerecht als ontbijt gegeten, maar persoonlijk maak ik shakshuka graag als avondeten klaar.

Wat heb je nodig?

  • Een hapjespan of wok met deksel

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 800gr gepelde tomaten in blik
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1/2 el paprikapoeder
  • 1 el komijnzaad
  • 15gr verse koriander
  • 15gr verse platte peterselie
  • 2 el olijfolie
  • 4 flatbreads of pita’s (of ander brood naar keuze)
  • peper
  • zout

Bereiding van de shakshuka

  1. Snijd de knoflook fijn en snipper de ui. Verwijder de steel en zaadlijsten van de puntpaprika’s en snijd deze in dunne reepjes. Snijd de peterselie fijn.
  2. Verwarm de olijfolie in een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Fruit de uitjes in 5 minuten en schep deze regelmatig om. Bak de knoflook, paprika, peterselie, paprikapoeder en komijnzaad 2 minuten mee.
  3. Voeg de gepelde tomaten toe en plet ze iets fijn met een lepel. Schep het geheel door en breng op smaak met peper en zout. Breng het geheel aan de kook. Laat het gerecht 10 minuten zachtjes doorkoken en verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  4. Maak met de achterkant van een lepel 4 kuiltjes in het mengsel. Breek boven elk kuiltje een ei. Bestrooi elk ei lichtjes met peper en zout. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 5 tot 7 minuten zachtjes koken tot het eiwit gestold is.
  5. Verwarm het flatbread of de pita’s in de oven volgens de aanwijzing op de verpakking (flatbread kun je ook koud eten). Snijd ondertussen de koriander fijn en bestrooi de shakshuka hiermee. Serveer de shakshuka met de flatbreads of pita’s.

Shakshuka variaties

Zelf eet ik meestal flatbread bij de shakshuka, welke ik bij de toko koop. Je kunt het gerecht ook prima eten met pitabroodjes, pide of met stokbrood.

Ook met de kruiden kun je variëren om zo steeds weer een andere twist aan het gerecht te geven. Denk aan chilivlokken, cayennepeper of ras el hanout. Zo bepaal je zelf of je de shakshuka mild of pittig klaarmaakt.

In de basis is dit gerecht vegetarisch. Maar je kunt er ook vlees en/of kaas aan toevoegen. Zelf eet ik shahsuka vaak vegetarisch, maar ik varieer ook weleens door er fetakaas doorheen te doen. Ook lekker; braadworst (in kleine stukjes gesneden) of chorizo door de shakshuka. Je kunt op deze manier bijna eindeloos variëren.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: