oktober - maand van borstkanker
Gezond & Welzijn

Oktober: stilstaan bij borstkanker

Oktober staat internationaal bekend als ‘borstkankermaand’ of ‘borstkanker awareness ‘. Elk jaar wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor deze afschuwelijke ziekte. En terecht; 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt deze vorm van kanker. Ik vind het dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Borstkanker is goed te genezen als het tijdig ontdekt wordt. In dit blogartikel lees je meer over deze ziekte; wat is het precies en hoe herken je het?

Wat is borstkanker?

borstkanker cellen

Borstkanker is een vorm van kanker welke in het borstweefsel ontstaat. Kanker ontstaat wanneer cellen ongecontroleerd beginnen te groeien. Borstkankercellen vormen meestal een tumor die vaak op een röntgenfoto te zien of te voelen is als een knobbeltje. Een gezwel wordt ook wel tumor genoemd. Borstkanker komt meestal bij vrouwen voor, maar ook mannen kunnen het krijgen. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.

Een tumor hoeft echter niet altijd kwaadaardig te zijn; er bestaan ook goedaardige tumoren. Goedaardige tumoren zijn abnormale gezwellen, maar deze verspreiden zich niet buiten de borst. Ze zijn dan ook niet levensbedreigend, maar sommige soorten goedaardige tumoren kunnen wel het risico op borstkanker verhogen. Het is dan ook belangrijk om elk knobbeltje of andere verandering in je borst te laten controleren door een arts. Die kan onderzoeken of het goed- of kwaadaardig is en of er risico bestaat dat het misschien wel kwaadaardig zou kunnen worden in de toekomst.

Hoe herken je borstkanker?

Borstkanker herken je vaak aan veranderen in of aan je borst. Je borst kan er anders uitzien dan normaal of anders aanvoelen. Verschillende mensen kunnen verschillende symptomen hebben. En anderen hebben zelfs helemaal geen tekenen of symptomen die op borstkanker wijzen.

Deze veranderingen kunnen wijzen op borstkanker

 • Een knobbeltje in de borst of oksel
 • Zwelling in de oksel
 • Een verdikking of zwelling van een deel van de borst
 • Irritaties of kuiltjes in de huid van de borst
 • Verdikte huid met putjes (sinaasappelhuid)
 • Roodheid of schilferige huid rond de tepel of borst
 • Rode en warm aanvoelende borst
 • Een ingetrokken tepel of pijn in het tepelgebied
 • Een moeilijk genezend wondje op de borst
 • Tepelafscheiding anders dan moedermelk (waterig, bloederig of anders van kleur)
 • Een verandering in de grootte of vorm van de borst
 • Pijn in een deel van de borst

Bovenstaande symptomen borstkanker hoeven niet altijd te wijzen op borstkanker. Het kan ook betekenen dat je een goedaardige aandoening hebt. Denk hierbij aan cystes (kleine met vocht gevulde zakjes) of vochtophopingen. Wel is het verstandig om bij bovenstaande klachten naar de huisarts te gaan en het te laten onderzoeken.

Hoe ziet een normale borst eruit?

Borsten verschillen van elkaar. Wat voor jou normaal is, kan voor een ander niet normaal zijn. De meeste vrouwen vinden hun borsten klonterig of ongelijikmatig aanvoelen. Hoe je borsten eruit zien of aanvoelen, kan door diverse factoren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door menstruatie, een zwangerschap, afvallen of juist aankomen en medicijngebruik. Ook veranderen borsten vaak naarmate je ouder wordt.

Bevolkingsonderzoek Nederland

Alle vrouwen in Nederland tussen de 50 en 75 jaar krijgen elke 2 jaar een uitnodiging voor het borstkanker bevolkingsonderzoek van het RIVM. Tijdens dit borstkankeronderzoek worden dan preventief röntgenfoto’s gemaakt van je borsten, ook wel bekend als mammografie. Dit onderzoek wordt natuurlijk eens per 2 jaar uitgevoerd, dus regelmatig zelfonderzoek is belangrijk tussen deze borstkanker onderzoeken door. Let daarbij op de eerder genoemde symptomen.

borstkanker onderzoek

Zelf je borsten onderzoeken

Niet alleen vrouwen boven de 50 jaar kunnen borstkanker krijgen. Ook jongere vrouwen kunnen het krijgen. Wanneer borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het vaak goed te behandelen. Zelf kun je periodiek ook je borsten onderzoeken, bijvoorbeeld eens per maand. Zo leer je je borsten goed kennen en merk je veranderingen en afwijkingen sneller op. Hieronder zijn 3 manieren beschreven om je borsten zelf te controleren.

Voor de spiegel
Bekijk je borsten in de spiegel met je armen langs je lichaam. Houd daarna je armen hoog boven je hoofd. Controleer of je veranderingen ziet in de vorm van je borsten, een zwelling of kuiltje in de huid of veranderingen aan je tepels. Laat daarna je handen op je heupen rusten en druk stevig om je borstspieren aan te spannen. Bij de meeste vrouwen komen de linker- en rechterborsten niet exact overeen. Er zijn maar weinig vrouwen die helemaal symmetrisch zijn, dus maak je daar niet druk over. Let wel op kuiltjes, rimpels of andere veranderingen, vooral als deze aan één kant zitten.

Liggend op bed
Zodra je gaat liggen, verspreidt het borstweefsel zich gelijkmatig langs de borstwand. Leg een kussen onder je rechterschouder en je rechterarm onder je hoofd. Beweeg met de vingers van je linkerhand rond je rechterborst en doe dit over het gehele borstgebied en je oksel. Gebruik lichte, gemiddelde en stevige druk en knijp in je tepels. Controleer op vreemde afscheiding of klontjes. Herhaal daarna dezelfde stappen, maar dan bij je linkerborst.

zelfonderzoek borstkanker

 

 

Staand voelen
Controleer met je 3 middelste vingers het gehele borst- en okselgebied. Druk met lichte, gemiddelde en stevige druk. Let op of je een knobbel, verdikking, verharde knoop of andere veranderingen opmerkt.

Twijfel je over een verandering in je borsten of tepels? Neem dan het zekere voor het onzekere en maak een afspraak bij je huisarts. Een arts kan middels onderzoek vaststellen of een verandering goed- of kwaadaardig is.

Meer over borstkanker

Borstkanker is steeds beter te behandelen en de overlevingskansen zijn de afgelopen decennia flink gestegen. Helaas sterven er jaarlijks toch nog altijd veel vrouwen aan borstkanker. Onderzoek is dus nog steeds belangrijk. Wil je meer informatie over borstkanker of wil je een bijdrage leveren aan borstkankeronderzoek? Kijk dan ook eens op de websites van KWF kankerbestrijding, Pink Ribbon en Borstkanker Vereniging Nederland. Hier lees je meer over oorzaken van borstkanker, behandeling van borstkanker, uitzaaiingen bij borstkanker, soorten borstkanker en de overlevingskansen bij borstkanker.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *