Een kleine woonkamer groter laten lijken

Een kleine ruimte inrichten kan een uitdaging zijn. We hebben vaak veel spullen en die moet je nu eenmaal ergens kwijt. Als je een kleine kamer echter goed inricht en styled, kan deze optisch veel groter lijken dan hij in werkelijkheid is. Het komt neer op het misleiden van het menselijk oog. In dit blog artikel leer je hoe je een kleine woonkamer groter kunt laten lijken. Van wat kleine aanpassingen van bestaande zaken tot geheel nieuwe toevoegingen.

1. Vermijd grote, zware meubels

Bij meubels voor kleine ruimtes draait alles om proporties. Staat alles enorm dicht op elkaar? Dan zijn je meubels echt te groot voor de ruimte. Laat altijd wat ruimte tussen je meubels en je muren; dit geeft een gevoel van ruimte. Vermijd grote, zware meubels zoals enorme kasten of een gigantische bank in U-vorm met een heleboel kussens erin. Een mooie, strakke bank en één of twee losse stoelen bieden ook meer dan genoeg zitplek, zonder veel ruimte in te nemen. Wees niet bang om wat grotere meubels te gebruiken in een kleine ruimte, maar ken het verschil tussen groot en huge.

2. Vermijd hoge meubels

Probeer hoge meubels te vermijden, zoals een grote buffetkast bijvoorbeeld. Lagere meubels waar je overheen kunt kijken, creëren een gevoel van een meer open ruimte. 

3. Koop meubels die van de grond af staan

Meubels die op poten staan, zorgen ervoor dat je de vloer er nog enigszins onder blijft zien. Dit geeft een ruimtelijk effect omdat het vloeroppervlak groter lijkt. Meubels van glas bieden eenzelfde effect. Of nog mooier; zwevende meubels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tv-meubel dat aan de wand wordt gemonteerd, waardoor de vloer eronder vrij blijft. Visueel neemt dit geen ruimte in beslag.

4. Gebruik de muren van je kamer

 

 

Wil je een kunstwerk of grote spiegel in de woonkamer hebben? kies er dan eentje die aan de muur gehangen kan worden. Dat scheelt weer ruimte op de vloer. Een aantal planken voor je boeken nemen aan de wand veel minder ruimte in dan een boekenkast op de grond.

5. Gebruik kleur in je voordeel

Lichte kleuren laten een ruimte optisch groter lijken. Je hoeft nu niet meteen een emmer witte latex open te trekken; wit is niet je enige optie. Er zijn een heleboel lichte, neutrale kleuren verkrijgbaar. Denk aan zacht saliegroen, zachtblauw of lichtbeige. Bij de bouwmarkt kun je ook verf laten mengen in een gewenste kleur. Wat de kleuren van meubels betreft geldt dit weer niet. Hier mag je gerust meer uitgesproken kleuren gebruiken. Kies wel voor een kleur die je echt mooi vindt, want een wat fellere kleur benadrukt het meubelstuk omdat het de aandacht meer trekt.

6. Zet je meubels niet tegen de muur aan

We hebben allemaal de neiging om meubels strak tegen de muur te plaatsen om zo meer oppervlakte op de vloer te behouden. Maar in feite doet die extra ruimte in het midden van je kamer niet veel. Kijk eens kritisch naar de indeling van je meubels. Door je meubels slechts enkele centimeters van de muur te halen, creëer je luchtigheid. Sommige meubels breng je dan dichter naar elkaar toe, wat praktischer kan zijn. Het is bijvoorbeeld prettig als je, terwijl je op de bank zit, je glas met drinken eenvoudig op de salontafel kunt neerzetten zonder op te hoeven staan.

7. Laat het licht naar binnen

Natuurlijk licht helpt om een kamer optisch groter te laten lijken. Doe je donkere gordijnen die het hele raam beslaan dus de deur uit en plaats geen grote of hoge meubelstukken bij een raam. Dat blokkeert alleen maar de lichtinval. Ben je toch wel erg gehecht aan je gordijnen? Hang de roede zo dicht mogelijk tegen het plafond en zorgt dat de gordijnen buiten het raamkozijn vallen als je ze open hebt (als dit mogelijk is). Zo lijken zowel je kamer als je ramen een stuk groter.

8. Maak slim gebruik van lampen

Voor de avonden en donkere dagen is het verstandig om meerdere lichtbronnen de gebruiken in je woonkamer. Zo wordt het ligt gelijkmatig verspreid en lijkt de kamer groter. Veel praktischer dan één enorme lamp in het midden van de kamer. Ook is deze tip handig voor andere ruimtes in huis waar weinig daglicht is.

9. Plaats een spiegel op een muur waar weinig licht komt

 

 

Wanneer je een spiegel aan de muur hangt, kan het licht hierin weerkaatsen naar de rest van de ruimte. Dit zorgt niet alleen voor meer licht in de kamer, maar wekt ook de illusie van meer vierkante meters!

10. Houd je woonkamer opgeruimd

Hoe meer spullen in je woonkamer, hoe rommeliger het zal aanvoelen. Vermijd daarom te veel prullaria of groepeer deze. Dit geldt ook voor kunst aan de muur; hang niet alle muren vol, maar beperk het tot één of twee muren.

Een kleine woonkamer groter laten lijken = keuzes maken

Als je een kleine woonkamer groter wilt doen lijken, moet je kritisch durven kijken. Denk dus bewust na over alles wat de kamer binnenkomt. Wil je graag een muur behangen met een druk patroon of veel kleur? Zorg er dan voor dat je de andere muren in de ruimte rustig houdt. Wil je kunst aan de muur hangen? Kies óf voor een enorm object óf voor 2 kleinere objecten. Je zal soms keuzes moeten maken als je doel is om je kleine kamer groter te laten lijken. Het brengt uiteindelijk wel veel rust zodat je jezelf helemaal zen voelt in je grote kleine kamer. Heb je jouw kleine woonkamer groter laten lijken? Top! Met deze tips leer je ook meteen hoe je jouw huis tot een echt thuis maakt.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: