slapen verzwaringsdeken

Kan een verzwaringsdeken je helpen om beter te slapen?

Veel mensen merken dat het slapen onder een verzwaringsdeken helpt om stress te verminderen en kalmer te worden. Het effect is vergelijkbaar met een knuffel of het inbakeren van een baby. De zachte druk die de verzwaringsdeken uitoefent op je lichaam, kan helpen om symptomen te verlichten en je slaap te verbeteren wanneer je last hebt van slapeloosheid, angst of autisme.

Een verzwaringsdeken, wat is dat precies?

Een verzwaringsdeken is ontworpen om wat zwaarder te zijn dan een normale deken. Er zijn twee soorten verzwaringsdeken; gebreid of dekbedstijl. Een verzwaringsdeken in dekbedstijl voegt gewicht toe met behulp van kunststof of glazen kralen, kogellagers of een andere zware vulling. Een gebreide verzwaringsdeken wordt geweven met zeer dicht garen. Je kunt een verzwaringsdeken gebruiken op bed, de bank of welke plek dan ook waar je wilt ontspannen.

De voordelen van verzwaringsdekens

De verzwaringsdeken is geïnspireerd op een therapeutische techniek die diepe drukstimulatie wordt genoemd. Deze techniek gebruikt een stevige, gecontroleerde druk om een gevoel van kalmte op te wekken. Het gebruik van een dergelijke deken kan subjectieve en objectieve voordelen hebben voor de slaap.

Comfort en veiligheid

Er wordt gezegd dat een verzwaringsdeken op dezelfde wijze werkt als het inbakeren van een baby. Het zorgt ervoor dat de pasgeborene zich knus en geborgen voelt. Mensen die met een verzwaringsdeken slapen merken dat het hen helpt om sneller in slaap te komen omdat zij een gevoel van veiligheid ervaren.

Stress en angst verlichten

Een verzwaringsdeken kan helpen om gevoelens zoals stress en angst te beheersen. Stress en angst kunnen de slaap flink verstoren. Als je veel last hebt van angst of gepieker waardoor je minder goed in slaap komt, dan kan een verzwaringsdeken uitkomst bieden.

Verbetering van de slaapkwaliteit

Verzwaringsdekens maken gebruik van diepe drukstimulatie. Hier wordt van gedacht dat het de productie van een stemmingsverhogend hormoon genaamd serotonine stimuleert, het stresshormoon cortisol verlaagt en de niveaus van melatonine verhoogt. Melatonine is het natuurlijke hormoon dat je normaal gesproken helpt om te slapen. Een verzwaringsdeken kan dus de algehele slaapkwaliteit verbeteren.

Kalmering van het zenuwstelsel

Een overactief zenuwstelsel kan leiden tot angst, hyperactiviteit, een snelle hartslag en kortademigheid. Zaken die niet bepaald bevorderlijk zijn voor je nachtrust. Door een gelijkmatige hoeveelheid gewicht en druk over het lichaam te verdelen, kan een verzwaringsdeken angst en stress onderdrukken en het ontspannende parasympathische zenuwstelsel activeren ter voorbereiding op de slaap.

Hoewel veel gebruikers van de populaire verzwaringsdekens aangeven dat ze verbeteringen merken, blijft het de vraag of deze dekens alle voordelen bieden die de fabrikanten ervan beweren. Zoals met alle producten dat medische voordelen aanhaalt, is het verstandig om voorzichtig met deze beweringen om te gaan.

Iedereen die kampt met aanhoudende slaapproblemen, zou altijd met zijn of haar arts moeten gaan praten. Die kan namelijk de situatie het beste beoordelen en kan bepalen of een verzwaringsdeken een effectief onderdeel zou kunnen uitmaken van een alomvattende behandelaanpak.

Angst en depressie

deken

Veel mensen die last hebben van angst en depressie bevinden zich in een vicieuze cirkel. Angst en depressie kunnen de slaap negatief beïnvloeden en op zijn beurt verergert slaapgebrek juist weer angst en depressieve gevoelens. Een wisselwerking dus. De rustgevende effecten van een verzwaarde deken kan de slaap van mensen met psychische aandoeningen helpen verbeteren. Een studie toonde aan dat verzwaringsdekens hielpen bij het verminderen van slapeloosheidssymptomen voor mensen die last hebben van angst, depressie, bipolaire stoornis en ADHD.

Autismespectrumstoornissen

Door de tastzin te activeren, kan een verzwaarde deken mensen met autismespectrumstoornissen helpen om zich te concentreren op de diepe druk van de deken in plaats van op andere zintuiglijke prikkels uit de omgeving. De druk kan comfort bieden en hen in staat stellen te ontspannen, zelfs in situaties die mogelijk overstimulerend zijn. Ondanks een gebrek aan onderzoek naar de objectieve voordelen voor slaap, geven kinderen met autisme vaak de voorkeur aan een verzwaringsdeken.

Zijn verzwaringsdeken veilig?

Verzwaarde dekens worden over het algemeen als veilig beschouwd, mits de persoon die de deken gebruikt voldoende kracht en fysieke behendigheid heeft om de deken indien nodig zelf op te tillen. Zo kan verstikking of beknelling voorkomen worden. Sommige slapers moeten extra voorzorgmaatregelen nemen en eerst met hun arts overleggen voordat ze een dergelijke deken gebruiken. Een verzwaringsdeken kan mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals chronische ademhalings- of bloedsomloopproblemen, astma, lage bloeddruk, diabetes type 2 en claustrofobie. Experts raden het gebruik van deze dekens door mensen met slaapapneu overigens ook af, omdat het gewicht van de deken de luchtstroom kan beperken.

Hoewel er verzwaringsdeken verkrijgbaar zijn die speciaal voor kinderen zijn ontworpen, mogen de dekens niet gebruikt worden bij baby’s en peuters. Dit omdat zij nog niet de fysieke kracht hebben om de deken eventueel op te tillen als dit nodig is.

Hoe kies je de juiste verzwaringsdeken?

De meeste mensen geven de voorkeur aan een verzwaarde deken die overeenkomst met ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht, hoewel je bij het zoeken naar een deken rekening moet houden met je eigen voorkeuren. Dergelijke dekens worden verkocht in diverse gewichten, meestal variërend van 5 tot 15kg voor een volwassen persoon. Voor kinderen zijn er lichtere dekens verkrijgbaar.

Een verzwaringsdeken is doorgaans duurder dan een gewone deken. De duurdere modellen zijn meestal gemaakt van duurzamere materialen en bieden mogelijk een beter ademend vermogen of andere voordelen. Kijken en vergelijken helpt om uiteindelijk een goede deken voor een redelijke prijs aan te schaffen.

verzwaringsdeken

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: