droge grond
Lichaam & Gezondheid

Droge huid; wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?

Een droge huid is een veelvoorkomende aandoening die diverse oorzaken kan hebben. Een uitgedroogde huid voelt ongemakkelijk en kenmerkt zich door jeuk, barstjes en soms schilfering van de huid. Soms wijst een uitgedroogde huid op een onderliggende medische oorzaak, maar meestal wordt het veroorzaakt door diverse omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat de huid vocht verliest. Het kan zijn dat je gevoelig bent voor het krijgen van een uitgedroogde huid, maar zelfs mensen die een vettige huid hebben kunnen van tijd tot tijd last krijgen van een uitgedroogde huid.

Wat is een droge huid precies?

Wanneer je huid uitdroogt en daardoor niet veel vocht meer bevat, spreken we van een droge huid. Een uitgedroogde huid kan op elk deel van je lichaam voorkomen, maar de meeste mensen krijgen er last van op hun handen, armen en benen. Een droge huid is niet ernstig, maar het kan wel heel vervelend zijn. Het kan namelijk jeuken en soms zelfs een beetje pijn doen of prikken. Wanneer je last hebt van een extreem uitgedroogde huid is het verstandig om een art te raadplegen. Er zijn veel factoren die een uitgedroogde huid kunnen veroorzaken; van de buitentemperatuur tot de luchtvochtigheid.

Wanneer je huid uitdroogt en daardoor niet veel vocht meer bevat, spreken we van een droge huid. Het kan op elk deel van je lichaam voorkomen, maar de meeste mensen krijgen er last van op hun handen, armen en benen. Een uitgedroogde huid is niet ernstig, maar het kan wel heel vervelend zijn. Het kan namelijk jeuken en soms zelfs een beetje pijn doen of prikken. Wanneer je last hebt van een extreem uitgedroogde huid is het verstandig om een art te raadplegen. Er zijn veel factoren die een oorzaak kunnen zijn; van de buitentemperatuur tot de luchtvochtigheid.

Soorten huiduitdroging

Meestal is een uitgedroogde huid slechts tijdelijk. Vaak krijgen mensen er in het najaar last van, als het weer kouder en vochtiger wordt. Maar er zijn ook soorten droge huid die jaarrond kunnen blijven aanhouden.
In dat geval kan het om een ander soort uitgedroogde huid gaan;

Eczeem (atopische dermatitis)
Ook eczeem kan een jeukende, rode en uitgedroogde huid veroorzaken. Eczeem kan je huid ook doen barsten. Eczeem ontstaat meestal door een combinatie van erfelijke aanleg, allergie, irritatie of ontstekingen. Factoren zoals irriterende stoffen, allergenen en stress kunnen eczeem erger maken.

Voetschimmel
Wanneer je last hebt van uitgedroogde voeten, jeuk en schilfers zou je weleens last kunnen hebben van voetschimmel.

Contactdermatitis
Sommige stoffen kunnen bij aanraking met de huid een allergische reactie veroorzaken. De huid wordt dan droog, rood en jeukerig. Ook kan je last krijgen van uitslag. Voorbeelden van producten die huidirritaties kunnen veroorzaken zijn cosmeticaproducten, wasmiddelen, medicatie of metaalsoorten zoals nikkel.

Seborroïsche dermatitis
Deze variant kennen we in de volksmond ook wel als ‘roos’. Wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid, kun je roos krijgen. Het is een schilferige vorm van een uitgedroogde huid. Schilferige huid kan ook voorkomen op andere lichaamsdelen zoals armen, benen, liezen, oren en gezicht.

Symptomen die je kunt krijgen

Een uitgedroogde huid kan zich bij iedereen anders uiten. De symptomen zijn namelijk afhankelijk van je gezondheid, leeftijd en de oorzaak van je droge huid.

Symptomen die echter vaak voorkomen zijn;

 • Ruw aanvoelende huid
 • Roodheid en irritatie
 • Schilferige huid
 • Barstjes in de huid (soms kan het zelfs licht bloeden)
 • Strak aanvoelende huid (vooral na het douchen of zwemmen)
 • Jeuk

De oorzaken van een uitgedroogde huid

Meestal wordt een droge huid veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals het weer.
Andere oorzaken kunnen zijn;

Irriterende doucheproducten of zeep
Dergelijke middelen zijn ontworpen om vuil en olie op je huid te verwijderen. Hierdoor droogt je huid uit.

Warmtebronnen
In de frissere maanden gaan de kachels en centrale verwarmingen weer aan. Dit brengt de luchtvochtigheid in een kamer omlaag, waardoor je huid kan uitdrogen.

Te warm douchen of badderen
Met koud weer is het heerlijk om even wat langer en warmer te douchen of baden. Echter kan je huid hierdoor uitdrogen.

Serieuzere huidaandoeningen
Mensen met een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis kunnen ook een droge huid krijgen.

Chloor in zwembaden
Zwem je veel? Zwembaden bevatten chloor om het water schoon te houden. Chloor kan je huid uitdrogen.

Weersomstandigheden
Tijdens de winter dalen de luchtvochtigheid en temperatuur flink. Door deze weersverandering kun je last krijgen van een droge huid.

Risicofactoren voor het krijgen van een uitgedroogde huid

droge huid

Een droge huid komt vaak voor en iedereen kan er last van krijgen. Wel zijn er enkele factoren die ervoor zorgen dat je sneller kans hebt om een droge huid te krijgen;

Leeftijd
Als je 40 of ouder bent, heb je sneller kans om een uitgedroogde huid te krijgen. Maar liefst 50% van de mensen ouder dan 40 heeft last van een droge huid.

Klimaat
Het klimaat in je woonomgeving maakt ook uit. Koude of droge klimaten zonder veel luchtvochtigheid kunnen sneller een uitgedroogde huid veroorzaken.

Je werk
Bepaalde beroepen waarbij je handen vaak nat worden, kunnen de kans op een droge huid verhogen. Denk aan mensen die in de zorg werken en vaak hun handen wassen, kappers of zweminstructeurs.

Je genen
Soms krijg je bij je geboorte erfelijke gezondheidsproblemen mee die een droge huid kunnen veroorzaken, zoals eczeem, diabetes, schildklierproblemen of hormoonstoornissen.

Tips om een uitgedroogde huid te voorkomen

 • Draag huishoudhandschoenen tijdens het schoonmaken
 • Gebruik hydraterende doucheproducten
 • Hydrateer je huid met een crème na het douchen
 • Gebruik voor de zeer droge huid vaseline, deze is vochtinbrengend en zacht voor je huid
 • Voorkom huisstofmijt zoveel mogelijk; stofzuig vloeren en tapijten regelmatig en was je beddengoed minstens één keer per week op 60 graden
 • Gebruik je handdesinfectie? Zorg dan voor een hydraterende versie
 • Probeer niet te heet te douchen of baden en beperk je douchetijd tot maximaal 10 minuten
 • Probeer jezelf na het douchen droog te deppen en niet te wrijven
 • Probeer niet te krabben aan droge plekken op je huid
 • Drink voldoende water
 • Gebruik een luchtbevochtiger in huis
 • Gebruik in de zomer een lichtere lotion om je huid te verzorgen en in de winter een dikkere crème

Wanneer naar de dokter?

Heb je af en toe last van een droge huid, dan is dit meestal zelf goed te behandelen. Door bijvoorbeeld bovenstaande tips in acht te nemen en vochtinbrengende crèmes te gebruiken. Heb je echter last van een ernstige droge huid, raadpleeg dan je huisarts of dermatoloog. Als je een extreem droge huid niet behandeld, kan het alleen maar erger worden. Je zal jezelf een stuk prettiger voelen als je er vroegtijdig bij bent en het niet erger laat worden. Bovendien verminder je dan ook het risico op complicaties, zoals (bloedende) wondjes door krabben of huidontstekingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *