dierendag
Relaties & Liefde

Dierendag: 6 manieren om je huisdier te verwennen

Het is vandaag 4 oktober en dat betekent dat het dierendag is! Natuurlijk houden we elke dag van het jaar van onze viervoeters, maar toch is het leuk om van de gelegenheid gebruik te maken en je huisdier te overladen met een beetje extra liefde. Ze geven ons zoveel liefde en plezier; dat verdienen ze toch? Heb je inspiratie nodig om dierendag tot een succes te maken? Hier zijn enkele ideeën die oren doen spitsen en staarten doen wispelen!

Lekkere traktaties

Trakteer je geliefde huisdier op een lekkere traktatie. Iets anders dan wat hij of zij doorgaans krijgt; iets speciaals dus. Wij eten tenslotte ook niet elke dag hetzelfde. Denk aan een speciale (vlees)maaltijd, een heerlijk kauwbot of een lekkere en speciaal koekje. Vaak zijn er rond dierendag leuke aanbiedingen met allemaal lekkers voor je hond, kat, konijn, knaagdier of vogel in dierenwinkels en supermarkten.

Nieuwe uitrusting of speelgoed

Dierendag is een mooi moment om de huidige uitrusting van je hond eens nader te bekijken. Is alles nog in goede staat of raakt het nu toch wel wat versleten? Wellicht is het aan vervanging toe. Een goed passende nieuwe halsband, tuigje of looplijn is dan een goed cadeau voor je huisdier. Is de uitrusting van je huisdier nog helemaal oké? Nieuw speelgoed wordt vaak ook wel gewaardeerd. Denk aan een knuffel of intelligent speelgoed. Die laatste geeft je huisdier een uitdaging omdat hij aan het denken wordt gezet. Investeer in elk geval in hoogwaardige materialen die veilig zijn voor je huisdier.

Ga spelen of wandelen met je huisdier

Veel huisdieren, vooral honden, zijn dol op wandelen. Of je nu gewoon een lekker stuk gaat lopen met je viervoeter of met een bal of frisbee gaat gooien; ze vinden het heerlijk om samen met jou buiten te zijn. Hierbij dien je uiteraard rekening te houden met de leeftijd en fysieke gezondheid van je huisdier. Stem het spelen of de wandeling af op wat je dier aan kan.

hond met bal dierendag

Ga naar een losloopgebied of hondenspeeltuin

Een losloopgebied of hondenspeeltuin zijn leuke plekken voor je hond om te bezoeken. Ook zijn ze ideaal om je hond te socialiseren. Uiteraard is het niet verstandig om hier naartoe te gaan als jouw hond niet zo sociaal is en een probleem heeft met andere honden. Anders kan een ‘leuk’ dagje losloopgebied of hondenspeeltuin zorgen voor veel stress. Is je hond dol op andere honden en speelt hij graag met ze? Dan heeft je hond de dag van zijn leven!

Als je een losloopgebied of hondenspeeltuin bezoekt, zorg dan wel dat je hond de basiscommando’s goed kent en dat je hem onder appèl hebt. Ook is het belangrijk dat je hond gevaccineerd is. Er komen veel honden op dit soort plekken en besmettelijke ziekten kunnen dan ook eenvoudig worden overgedragen.

Verzorg je huisdier extra

Geef je huisdier een extra borstelbeurt (ook handig bij verharen). Knip zijn nagels weer netjes kort, was hem met een lekkere shampoo of breng hem langs bij de trimmer. Mijn hond (Labrador) is dol op water en vind wassen dus ook helemaal prima. Vooral het moment dat ik hem afdroog; dan gaat hij steeds harder kwispelen. Is je huisdier niet zo’n fan van wassen, trimmen, knippen, enzovoort? Dan doe je hem hier waarschijnlijk geen plezier mee. Misschien kun je dit dan beter bewaren voor een andere dag dan dierendag. 😉

Doneer tijd, spullen of geld


Je kunt andere huisdieren ook een fijne dierendag bezorgen door spullen of geld te doneren bij het plaatselijke dierenasiel. Er zitten vaak veel dieren in dierenopvangcentra die ook wel wat extra’s kunnen gebruiken. Ga langs om een uurtje te knuffelen met de dieren of te wandelen met honden in het asiel, doneer spullen of wat geld. Of als je op zoek bent naar een (nieuw) huisdier is het misschien een idee om eens in het asiel te kijken (doe dit echter wel altijd goed overwogen en nooit impulsief – een huisdier neem je voor het leven). Er is niks mis met het kopen bij een goede, gerenommeerde fokker. Maar een dier uit het asiel heeft ook zo zijn voordelen.


Zelf heb ik een kat van 15 jaar geadopteerd afgelopen voorjaar. Ze is superlief en dankbaar. Ik word overladen met kopjes, kusjes en ze kan zo gezellig ‘kletsen’ tegen me… Zo lief! Een asieldier (ook de oudere dieren!) hebben nog zoveel te bieden.

Fijne dierendag!

Alle huisdieren houden ervan om zich geliefd te voelen. Verzorg en geniet deze dag extra van je geliefde huisdier(en). Doe jij nog iets speciaals voor je huisdieren deze dag? Laat het weten in de comments hieronder!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *