Fashion & Beauty

9 Manieren om een stijlvollere kledingkast te creëren

De afgelopen anderhalf jaar was bijzonder. Ons leven veranderde drastisch met de komst van het coronavirus. Veel mensen moesten ineens thuis gaan werken of studeren en we hebben natuurlijk ook nog een tijdje in lockdown gezeten. Dat had ook invloed op de manier waarop we ons kleden. Lekker in je joggingbroek achter je computer kruipen of jezelf juist verliezen in online shoppen; de afgelopen anderhalf jaar is er in onze benadering van mode veel veranderd.

Maar het thuisblijven had ook een positief gevolg; we kregen de gelegenheid om te evalueren wat we écht nodig hebben in onze garderobe. Nu we langzaamaan steeds meer terugkeren naar het ‘normale’ leven, kunnen we uitzoeken wat er weg kan en wat er mag blijven. Kleding die je eigenlijk nooit draagt tot in de eeuwigheid bewaren of impulsief een nieuwe outfit aanschaffen die je waarschijnlijk op slechts één gelegenheid draagt… We maken ons er allemaal weleens schuldig aan.

Het kan ook anders. In dit blogartikel bespreken we een aantal tips voor je garderobe zodat je meteen kunt beginnen met het maken van ruimte in je kast, het besparen van geld en het creëren van een stijlvolle garderobe!

1. Ken de inhoud van je kledingkast

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben zo iemand die al snel vergeet wat ze allemaal in haar garderobe heeft. Soms zien bepaalde items jarenlang het daglicht niet. Het is handig om te weten wat de inhoud van je kledingkast is voordat je nieuwe items koopt. Door je kledingkast regelmatig uit te zoeken en op te ruimen, weet je wat er in ligt en koop je minder snel kledingstukken die je eigenlijk niet nodig hebt. 

2. Bewaar geen kleding die je niet (meer) past

Ik maak mezelf hier ook weleens schuldig aan. Een kledingstuk bewaren welke ik niet meer pas, in de hoop dat ik het op een later moment wel weer aan kan. Ik ben ooit eens 30kg afgevallen en heb mijn veel te grote broeken belachelijk lang bewaard. Puur omdat ik bang was dat ik misschien weer aan zou komen. Of een te klein gekocht jeans die ik té mooi vond om terug te brengen. Want stel dat ik nog een paar kilo afval en er dan wel in pas? Heb ik meteen een goede motivatie om af te vallen! Vervolgens komt de broek ergens achterin mijn kast terecht en vergeet ik na een tijdje dat ‘ie daar nog ligt. Dit is geen handige actie als je probeert om de inhoud van je kledingkast te verkleinen… Wees realistisch en eerlijk naar jezelf. Past het niet? Verkoop het bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook Marketplace, schenk het aan iemand of breng het naar de kringloop.

kleding vouwen garderobe

3. Stop met het kopen van kleding voor één gelegenheid

We doen het allemaal weleens. Je koopt een outfit voor de kerstdagen, een bruiloft of andere speciale gelegenheid. Voor dergelijke uitjes voelen we vaak de drang om iets speciaals (en dus nieuw) te kopen. Het gevolg is vaak dat een dergelijke outfit na één keer te zijn gedragen ergens achter in je kast beland. In plaats van het aanschaffen van iets specifieks voor speciale gelegenheden, is het verstandiger om enkele stijlvolle kledingstukken in je garderobe te hebben die veelzijdig te combineren zijn. En kies je voor iets dat tijdloos is, in plaats van trendgevoelige items, dan kun je het steeds opnieuw dragen. Extra tip; door het te combineren met steeds weer verschillende accessoires voelt zo’n outfit nooit hetzelfde aan.

4. Koop geen kleding alleen maar omdat het een koopje is

Iedereen is dol op korting. We geven ons dan ook al snel gewonnen als een winkel stunt met hoge kortingen. We voelen ons geneigd om hiervan te profiteren, vooral wanneer het om designerstukken gaat, zelfs als we het eigenlijk niet denderend mooi vinden. Koop nooit iets alleen maar omdat je er zo;’n hoge korting op krijgt. Hoe goedkoop het items ook was, als je het nooit gaat dragen is het gewoon geldverspilling.

5. Koop je iets nieuws? Doe dan iets anders weg!

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je kledingkast niet binnen no-time uitpuilt, is door iets weg te doen zodra je iets nieuws toevoegt. Verkoop of doneer het ‘oude’ kledingstuk. Zo zorg je er niet alleen voor dat je legplanken en roedes overlopen van de kledingstukken, maakt het maakt je ook bewuster tijdens het shoppen voor nieuwe kleding. Je bent dan minder snel geneigd iets te kopen dat je eigenlijk niet heel speciaal vindt, omdat je weet dat er dan een ander kledingstuk moet wijken.

6. Koop ook eens bij een andere winkel dan altijd alleen bij dezelfde

Een andere reden waarom we vaak vast komen te zitten in een vast stijlpatroon, is omdat we gehecht raken aan een vaste winkel of kledingmerk. Het is natuurlijk helemaal prima om je favorieten te hebben, maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Het maakt niet uit of het om dure designerkleding gaat of om betaalbaardere merken uit het middensegment; overal valt iets nieuws te ontdekken.

7. Durf los te laten

stijlvollere garderobe

 

Als je net zoals mij bent en moeite hebt met het wegdoen van spullen, dan is dit een belangrijke tip. Het wegdoen van kledingstukken is soms best lastig, zeker wanneer je er goede herinneringen aan hebt. Maar je kunt nu eenmaal niet aan alles blijven vasthouden. Zeker wanneer het misschien al 10 jaar oud is. Vind je het echt heel moeilijk om ergens afstand van te doen? Stel jezelf dan een ultimatum; houd bij hoe vaak je het kledingstuk in de komende 6 maanden draagt. Blijft het stof vergaren in je kledingkast? Dan is het echt tijd om het weg te doen.

8. Gooi kapotte kleding niet weg, maar laat het repareren

Heb je een mooie jas waarvan de rits kapot is? Is er een riemlusje van je spijkerbroek kapot? Het is echt niet altijd nodig om kleding weg te gooien. Zoek op of er in je omgeving een winkel is die kleding repareert. Een naaiatelier, schoenmaker of handtasrestauratiebedrijf; het is de moeite waard om hier een beetje geld aan uit te geven. Zo hoef je geen afscheid te nemen van items die je misschien niet meer nieuw kunt kopen én het is beter voor het milieu.

9. Weet wat je goed staat en maak hier optimaal gebruik van

Eén van de grote misvattingen over stijlvol zijn, is dat je niks zou mogen kopen dat lijkt op iets dat je al hebt. Oké, je wil natuurlijk niet een kast vol met exact dezelfde 10 blousjes en 10 identieke zwarte skinny jeans. Maar wanneer je weet wat jou heel goed staat, wees dan niet bang om hier optimaal gebruik van te maken. Blijf dus bij je eigen stijl/formule, maar varieer daarbinnen wel een beetje zodat het niet lijkt alsof je de hele week hetzelfde draagt.

Less is more in je kledingkast

Onderschat de kracht van een kleine garderobe niet. Om echt stijlvol voor de dag te komen, heb je echt geen groot budget of enorme inloopkast nodig. Er is weinig voor nodig om er goed uit te zien. Wat je wel nodig hebt, is het nemen van goede en verstandige beslissingen. Koop wat je nodig hebt, waar je je goed in voelt en durf ook eens kleding weg te doen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *